Ceasurile Orex - Istoric ceasuri Romanesti. Ceasuri Made in Romania !

Adaugata Luni , 20 Ianuarie 2014
Ceasurile Orex - Istoric ceasuri Romanesti. Ceasuri Made in Romania !

Articolul de astazi trateaza un subiect interesant pentru pasionatii de ceasuri - ceasurile OREX - un brand ce a ramas o legenda, si in inimile multor oameni.

Unii dintre voi poate isi aduc aminte ca pe vremea comunistilor, aveam si noi romanii un motiv de lauda. Tara noastra printre altele producea si ceasuri. Orex.

Alaturi de Orex, mai functiona si fabrica Victoria de la Arad. La Arad se produceau in special ceasuri de perete si pendule. Insa despre ceasurile produse de fabrica Victoria vom vorbi intr-un articol viitor.

Pe scurt - istoricul Orex suna cam asa:

 

In perioada anilor 1970 tovarasul Nicolae Ceausescu, aflat intr-o vizita la intreprinderea MECANICA FINA BUCURESTI va lua decizia ca industria romaneasca trebuie sa produca si ceasuri.

Decizia parea buna la acel moment, mai ales pentru faptul ca piata putea fi controlata 100 % de catre partid.

 

Asadar exista o piata de desfacere, si o idee comunista de forma : "de ce sa importi ceasuri rusesti sau elvetiene, cand poti produce tu in tara ta ceasuri, si ii poti obliga pe cetateni sa le poarte,neavand o alta varianta ?" 

 

Initial s-a inclinat pentru deschiderea fabricii OREX in cadrul fabricii Victoria, la ARAD, apoi s-a renuntat la idee, fiind aleasa MECANICA FINA BUCURESTI

 

Ca mecanisme pentru ceasuri, initial au fost vizati urmatorii producatori : Sandoz ( Elvetia ), Lanco ( Elvetia) si Ruhla (Germania).

Insa toate aceste variante erau destul de scumpe, iar OREX ar fi fost un ceas scump.

Primele serii de test au continut astfel de mecanisme si au fost niste ceasuri foarte calitative. Insa din cauza pretului, s-a reununtat la folosirea calibrelor elvetiene, apoi a celor rusesti, si s-a ales un producator chinez.

 

Alegerea a fost - SEA GULL (China) datorita pretului redus - OREX trebuia sa fi un ceas ieftin, accesibil clasei de rand.

 

Nota : Pentru nostalgicii  care apreciaza chinezismele - pot regasi astfel de calibre chinezesti si in ziua de azi in majoritatea presupuselor ceasuri nemtesti sau elvetiene comercializate pe internet : http://www.trustedwatch.com/community/blacklist

 

Revenind la Orex - denumirea sa provine de la termenii : "Ora Exacta" - OREX.

 

Se presupune faptul ca majoritatea componentelor exceptand mecanismul, au fost concepute de catre inginerii romani, iar mecanismele au fost asamblate cu componente chinezesti SEA GULL.

 

Pana in perioada 1980 au fost asamblate calibre cu 19 rubine apoi s-a trecut la mecanismele cu 17 rubine ale aceluiasi producator.

 

S-au produs si ceasuri OREX quartz, acestea din urma fiind echipate cu calibre quartz rusesti, produse de First si second watch factory URSS Poljot si SLAVA ( in curand cateva articole si despre acestea - Slava, Poljot, Vostok - derivat din Poljot, etc )

 

Asadar ceasurile Orex au fost ceasuri fara personalitate, ceasurile mecanice fiind echipate cu calibre chinezesti, neavand o calitate prea buna, iar cele quartz fiind echipate cu calibre rusesti.

Insa cat timp regimul comunist a fost la putere, acestea s-au vandut deoarece piata putea fi controlata.

Imediat dupa revolutie si marea privatizare, popularitatea si vanzarile ceasurilor OREX a scazut teribil. Prea putini mai doreau un ceas comunist cu calibru chinezesc, majoritatea voiau un ceas elvetian, rusesc sau german. Multi chiar au renuntat sa poarte o buna perioada de vreme dupa revolutie - ceas. 

 

In perioada 1990-1996 s-a incercat "resuscitarea"  societatii prin schimbarea calibrelor chinezesti cu unele rusesti produse de Second Watch Factory - SLAVA URSS. Insa afacerea s-a prabusit incet incet datorita scaderii popularitatii acestui brand.

 

Din punct de vedere calitativ - OREX-urile din ultimele serii au fost mai calitative decat modelele anterioare. De asemenea - primele OREX-uri ce contineau calibre nemtesti sau Elvetiene, au fost niste ceasuri foarte bune. In rest, OREX-ul a fost un ceas de consum, ieftin, nu neaparat prost, insa nu un ceas foarte stralucit.  

 

O clasificare a modelelor produse - dupa forumul ceasornicar ar fi urmatoarea :

 

OREX / barbatesc, mecanic, data - 19 rubine (mec. ST 5 data / SEA GULL - China)
OREX / barbatesc, mecanic - 19 rubine (mec. ST 5 / SEA GULL - China)
OREX / dama, mecanic - 19 rubine (mec. ST x / SEA GULL - China)
[aprox. anii 1985-1995]
OREX / barbatesc, mecanic, data - 17 rubine (mec. ST x data / SEA GULL - China)
OREX / barbatesc, mecanic - 17 rubine (mec. ST x / SEA GULL - China)
OREX / dama, mecanic - 17 rubine (mec. ST x / SEA GULL - China)
OREX / dama, barbatesc, Quartz (mec. URSS)
[aprox. 1990]
OREX / barbatesc, mecanic, data - 21 rubine (mec. xxxx / SLAVA - URSS)
[aprox. 1995]
OREX / barbatesc, mecanic, zi/data - 26 rubine (mec. 2628 / SLAVA - URSS)

 

Cateva modele OREX - poze preluat de pe forumul Ceasornicar :

 

Astazi, drepturile asupra marcii OREX apartin unui italian Sergio MOLLO - ce ar fi mai avut tentative de a reincepe productia, insa se pare ca pana la urma ar fi renuntat la idee.

 

Mai multe detalii si discutii despre OREX - gasiti pe forumul ceasornicar.ro

 

Acest articol a fost scris cu ajutorul si amabilitatea domnului Claudiu Burlan, caruia tinem sa ii multumim pe aceasta cale.

 

 


Ceas Casio Databank DBC-32-1A

Ceas Casio Databank DBC-32-1A

224

19200 (TVA inclus)

Ceas Casio Model AW-80-7AVDF

Ceas Casio Model AW-80-7AVDF

239

14700 (TVA inclus)Copyright © 2019 WatchExpert.ro. Toate drepturile rezervate WATCHEXPERT INTERNATIONAL SHOP SRL    Cui: RO31131197, Nr.Reg: J29/123/2013
Operator prelucrare date cu caracter personal 29599

Viziteaza magazinul WatchExpert.ro pe ShopMania

ASISTENTA CLIENTI