Despre fabrica de ceasuri Victoria Arad

Adaugata Miercuri , 29 Ianuarie 2014 si actualizat pe 30 Ianuarie 2014
Despre fabrica de ceasuri Victoria Arad

Daca intr-un articol anterior vorbeam despre OREX, o marca de ceasuri romanesti ce a fost produs in cadrul intreprinderii de Mecanica Fina Bucuresti, astazi a venit timpul sa povestim despre o fabrica si mai veche, situata la Arad, aceasta datand inca din anul 1951.

 

Intemeiata de catre Iosif Berenz, fabrica Victoria Arad a avut mai multe denumiri printre care cea initiala a fost : Cooperativa Precizia, apoi Victoria Arad iar in zilele noatre - Aradora.

Dupa cum sustine un bun ceasornicar din Arad - domnul Claudiu Burlan, aceasta fabrica nu a produs niciodata ceasuri de mana ci ceasuri desteptatoare, ceasuri de sah, de perete si echipament militar.

 

Am avut placerea sa discutam cu un inginer ce a lucrat la acea fabrica, acesta avand amabilitatea de a ne povesti multe dintre detaliile pe care le veti regasi in acest artcol. Se simtea in vocea sa o anumita emotie in moment ce povestea detalii despre vechea fabrica de ceasuri, o fabrica motiv de mandrie al acelor vremuri pentru locuitorii orasului Arad.

Fabrica si-a inceput activitatea in jurul anului 1951 ( la cativa ani dupa cel de-al doilea razboi mondial )  cu aproximativ 50-60 de angajati. Initial au fost produse roti dintate, iar apoi s-a trecut la productia ceasurilor desteptatoare. Se mai produceau si umbrele si ochelari.

 

Toate componentele ceasurilor cu exceptia arcului pentru mers, a rubinelor pentru furca si avans si a  soneriei, erau produse in cadrul fabricii de la ARAD.

 

Capacitatea de productie din acea perioada era estimata la 300 ceasuri / an ( se asambla aproximativ un mecanism / zi )

Capacitatea de productie a crescut de la an la an, cererea pentru ceasuri era tot mai mare, Fabrica Victoria producand chiar si ceasuri publice, amplasate in pietele din principalele orase din Romania. 

 

In anii 1980 datorita succesului de care Victoria se bucura s-a elaborat si un "Manual al ceasornicarului"

 

Industria functiona foarte bine in acea perioada, Victoria Arad fiind lider de piata, cu toate ca preturile pentru ceasurile produse acolo nu erau foarte mici.

 

Productia mergea in cadrul piata de consum romaneasca, precum si la export in peste 27 tari de pe 3 continente.

 

 

Un ceas destepator incepea de la un pret de 15 - 35 RON, ajungand pana la 50-60 RON in functie de functii si model.

 

Se produceau si ceasuri cu cuc, insa acestea nu erau destinate oricui ci "mai pe sub mana"

 

Apogeul productivitatii acestei fabrici a avut loc in anul 1989, an in care Victoria ARAD a produs aproximativ 1.000.000 ceasuri, si a atins un numar de 1300 angajati.

 

Datorita faptului ca in acea perioada , fabrica nu mai facea fata comenzilor, cu toate ca se lucra in 3 schimburi, s-a infiintat in ARAD si un liceu pentru a pregati ceasornicari apti de a lucra in cadrul fabricii Victoria.

Industria a functionat de minune pana in perioada de dupa revolutie, cand Fabrica Victoria a acumulat datorii fantastice, numarul de angajati scazand cu 1000 ( ramanand aproiximativ 300 angajati ).

 

Pentru a supravietui, fabrica si-a reprofilat si diversificat productia, producand mecanisme pentru industria auto, ceasuri si contuare de apa, ceasuri si echipamente pentru industria petroliera, precum si ceasuri pentru echipamente militare.

In ziua de astazi, fabrica Victoria functioneaza intr-un cadru restrans, la o capacitate redusa de productie, cu un numar infim de angajati raportat la numarul initial ( 30 - 50 angajati fata de 1300 ).

 

 

Asadar si fabrica Victoria ARAD a fost un motiv de mandrie pentru noi, o industrie infloritoare, condusa de oameni deosebiti, insa falimentata de dezinteresul clasei politice postdecembriste pentru industria romaneasca si un proces de privatizare defectuos. 

 Copyright © 2019 WatchExpert.ro. Toate drepturile rezervate WATCHEXPERT INTERNATIONAL SHOP SRL    Cui: RO31131197, Nr.Reg: J29/123/2013
Operator prelucrare date cu caracter personal 29599

Viziteaza magazinul WatchExpert.ro pe ShopMania

ASISTENTA CLIENTI